- Amasya Gazetesi Amasya GazetesiAmasya Gazetesi

26 Nisan 2024 - 03:15

MÜZEDEKİ MUMYALARIN GERÇEK HAYATTAKİ GÖRÜNÜMLERİ RESMEDİLDİ

MÜZEDEKİ MUMYALARIN GERÇEK HAYATTAKİ GÖRÜNÜMLERİ RESMEDİLDİ
Son Güncelleme :

03 Aralık 2019 - 10:07

207 views

Amasya Valisi Osman Varol, “İlimizde en çok dikkat çeken eserlerden birisi Amasya Müzesi’nde bulunan mumyalar. Müzemizi 2019 yılında bu zamana kadar yaklaşık yüz bin kişi ziyaret etti” dedi.
Amasya’nın binlerce yıllık tarihinin sergilendiği Amasya Müzesindeki, 2’si çocuk 6 kişiye ait mumyaların gerçek hayattaki görüntüleri uzman ekipler tarafından resmedilip, mumyaların başucundaki duvara yapıştırıldı. İlhanlılar döneminde Anadolu Nazırı Şehzade Cumudar, Amasya Emiri İşbuğa Noyan, İzzettin Mehmet Pervane Bey, eşi ve çocuklarına ait mumyalar, gerçek hayattaki boyutlarıyla titiz bir çalışma sonucu resmedildi. Amasya Valisi Osman Varol, yaptığı açıklamada, mumyaları resimleyen sanatçıların tarihi kitaplar, belgeler ve bilimsel tekniklerden yararlanarak gerçeğine en yakın şekilde bir çalışma yaptığını söyledi.
Mumyaların müzede çok özel bir yeri olduğuna değinen Vali Varol, 23 bin eser barındıran Amasya Müzesi’nde ziyaretçiler tarafından en çok ilgi gören eserlerin İlhanlılar dönemine ait mumyalar olduğunu ifade etti.
Vali Varol, birkaç ay önce çizilip duvara yapıştırılan resimlerle ziyaretçi sayısının daha da çok arttığının altını çizerek,
“Mumyaların gerçek hayatta görünümleriyle kıyafetleriyle, nasıl olabilecekleriyle ilgili sanatçıları çalıştırarak oluşturduğumuz çizimleri mumyaların olduğu salonda her birinin başucuna yapıştırdık. Hem kim olduklarını hem de hayattayken muhtemelen nasıl göründüklerini, kıyafetleriyle görünümleriyle ortaya koyacak bir çalışma yaptık. Bu çalışmada özellikle vatandaşlarımızdan birkaç aydır çok ciddi ilgi, alaka görüyor.” dedi.
Resimleme çalışmasında tamamen tarihi gerçekliğe bağlı kalınarak çalışıldığını işaret eden Vali Varol, şunları aktardı: “Öncelikle bu işin uzmanı olan sanatçıları var. Mumyaların hepsinin kafatası şekillerinden, vücut şekillerinden bir modelleme gerçekleştirip çizimlerle doldurdular. Sonrasında o dönemin kıyafetleriyle ilgili çalışmalar yapıldı. Tabi bunları birçok belgede bulabileceğiniz tarihi gerçekler var. Yüz ifadeleri o şekilde oluşturuldu.

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.