GRİBE KARŞI ALABİLECEĞİNİZ 10 ÖNLEM - Amasya GazetesiAmasya Gazetesi

19 Mart 2024 - 07:41

GRİBE KARŞI ALABİLECEĞİNİZ 10 ÖNLEM

GRİBE KARŞI ALABİLECEĞİNİZ 10 ÖNLEM
Son Güncelleme :

06 Şubat 2020 - 10:28

267 views

Çoğu zaman 1-2 hafta içinde yatak istirahatı ve bol sıvı alımıyla geçen grip çocuk, yaşlı ve bağışıklık sistemi düşük kişilerde dikkat edilmezse hayati tehlikelere yol açabiliyor. Gripten korunmak için bazı kişisel önlemlerin alınması önem taşıyor. Amasya İl Sağlık Müdürü Dr. Öner Nergiz, grip hastalığı ve alınması gereken tedbirler hakkında bilgi verdi.
Belirtileri iyi takip edin
Amasya İl Sağlık Müdürü Dr. Öner Nergiz, “Grip hastalığına influenza adı verilen bir virüs yol açmaktadır. Erken dönemde grip ile soğuk algınlığını ayırt etmek zor olabilmektedir. Genellikle influenza virüsüne maruziyetten 2 gün sonra; yüksek ateş, burun akıntısı, öksürük, boğaz, kas ve baş ağrısı, gözlerde yanma, sulanma, kızarıklık gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır. Çocuklarda bu belirtilere kusma, ishal, karın ağrısı da eşlik edebilmektedir. Nefesin hızlanması, göğüs ağrısı, dengesizlik, şuur bulanıklığı, aşırı kusma, morarma, yüksek ateş ve döküntüler, sıvı alımında yetersizlik gibi durumlarda zaman kaybetmeden bir doktora başvurulmalıdır.
Grip kapıyı çalmadan bunlara dikkat edin
Grip virüsü genellikle öksürük ve hapşırma ile ya da virüsün bulaşmış olduğu yüzeylere temas ile yayılmaktadır.
Tek bir hapşırmada yarım milyona yakın virüs partikülü yayılabilmektedir. Grip salgınlarından korunabilmek için Grip aşısı
6 aylık bebeklerden yaşlılara kadar önerilmektedir. Su-sabun ile veya alkol bazlı özel el yıkama çözeltileri ile sık sık el yıkamak gripten korunmak için önemli tedbirlerin başında gelmektedir. Riskli alanlarda cerrahi maske kullanılabilir. Hasta kişilerle yakın temastan kaçınılmalıdır. Mecbur kalınmadıkça el sıkışmaktan kaçınılmalıdır. Sigara kullanımı ciddi hastalıkları oluşturmasının yanı sıra influenza ile temas riskini de artırmaktadır. Okullar, toplu taşıma araçları, sinema, tiyatro, cami gibi kalabalık ortamlarda daha da dikkatli davranılmalıdır. Hastalığın yayılmasını önlemek için öksürürken ya da hapşırırken ağzın ve burnun kapatılması gibi basit kişisel alışkanlıkların arasından sağlanabilir.
Çevrenizdeki hasta kişilerin istirahat etmesi sağlanarak gribin yayılma oranı azaltılabilir dedi.

 

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.