DESTEK BEKLEYEN ATATÜRK KIYAFETLERİ DEFİLESİ - Amasya GazetesiAmasya Gazetesi

29 Mart 2024 - 02:22

DESTEK BEKLEYEN ATATÜRK KIYAFETLERİ DEFİLESİ

DESTEK BEKLEYEN ATATÜRK KIYAFETLERİ DEFİLESİ
Son Güncelleme :

24 Haziran 2019 - 15:32

644 views

Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan, Milli Mücadele’nin 100. yıldönümü kutlamaları dolayısı ile yayımlanan genelgesi doğrultusunda, kutlamaların 2019 yılsonuna kadar İllerde Valilik kutlama programı içinde, Şehrin kurtuluş günü, Atatürk’ün şehre gelişi ve diğer milli gün kutlamalarında, 100. Yıldönümü kutlamalarına yakışır 7 yıldızlı, Atatürk Kıyafetleri ve Kültürü Araştırma Merkezi Kurucusu Modacı Hüseyin ÖZKAN tarafından, Altın Makas Gümüş İğne, 91.Atatürk kıyafetleri sergisi ve defilesi 81 ilimizde destek alana kadar yapılacağını bildirdi.
Özkan, bu etkinliğin İllerin haricinde daha görkemli olması için İstanbul’da taçlandırılması konusunda Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımıyla Cumhurbaşkanlığı iletişim daire başkanlığı ile irtibata geçerek müracaatın yapılması için başvuruda bulanacaklarını, Cumhurbaşkanlığı tarafından talebin gelmesi ve destek verilmesi halinde, Türkiye’nin en büyük giyim ve kuşamını örf ve âdetini konu alan Milli Mücadelenin 100. Yılını kutlamalarına yakışır, Atatürk’ün Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi giymiş olduğu kıyafetler ve özel koleksiyonlar yer alırken,251 koleksiyonun 500.M2 podyum sistemi olan 120 genel kadronun yer alacağı etkinlik süresi 120 dakika olacağını 1976 yılından bugüne yapmış olduğumuz yapacaklarımızın teminatıyla muhteşem bir etkinlik olacağını açıklamıştır.
Bakanlıklar tarafından Atatürk kıyafetlerinin sergilenmesi, kıyafet kültürünün tanıtılması ile verilen izinler doğrultusunda, Merkez faaliyetleriyle ilgili basına yansıyan haberler üzerine, Atatürk kıyafetleri sergisini görmek için okul müdürlükleri, öğrenci veli ve ayrıca halktan yoğun talep gelmiştir.
Atatürk’ün hayatı boyunca önemli tarihlerde giydiği sayısız kıyafetleri bir sergiyle Atatürk’ün kıyafet kültürünü, halk ilk defa yakından tanımış ve görmüş olacaktır. Özkan, bu etkinlik kapsamı içinde, Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Teknolojileri Genel Müdürlüğünün okulların katılımıyla öğrencilerin ücretsiz sergiyi izlemeleri hakkında duyurusu yapılmıştır. Ayrıca, Kültür ve Turizm Bakanlığının Anlamlı günlerde Atatürk kıyafetleri sergisiyle ilgili yazı olmak üzere bu etkinlikler, Milli Mücadele’nin 100 yıldönümü kutlamaları içinde yapılacaktır.
1976 yılından bugüne kadar, Atatürk’ün kıyafetlerini yurt içi ve yurt dışı olmak üzere, sayısız resmi ve özel müzelere kazandırmış ve yardım amaçlı çok sayıda etkinlikler yapmıştır. Rakibinin olmadığı taklidinin çok olduğu, 44 yıldır Atatürk’ün giysileriyle geçen bir ömrün ürünü ve büyük maliyetlere mal olan sayısız koleksiyonları, sergilenecektir.
Özkan, 2019 yılı sonuna kadar, Milli Mücadele’nin 100. yıl yıldönümü kutlama programı içinde, Kültür Merkezlerinde ve benzeri yerlerde yapılacaktır. Etkinlik kapsamında, 91. Atatürk defilelerimizde yer alan Osmanlı askeri kıyafetlerinden esinlenerek bayan kıyafetlere uyarlanan özel koleksiyonlar sergide yer alacaktır.
Sergi, Milli Mücadele kutlamaları içinde yapılacak bu etkinlikte, etkinlik formatına uygun olarak davetliler sergiyi özel hazırlanmış müzik eşliğinde gezecekler ve heyecan yaratacaktır. İl milli eğitim okullarına daha önce duyuru yapıldığından ekinlik tarihleri ayrıca okullara duyuru yapılacaktır.

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.