Yağlık Ayçiçeği Üretimi Geliştirme Projesi - Amasya GazetesiAmasya Gazetesi

18 Nisan 2024 - 09:59

Yağlık Ayçiçeği Üretimi Geliştirme Projesi

Yağlık Ayçiçeği Üretimi Geliştirme Projesi
Son Güncelleme :

09 Temmuz 2021 - 11:31

268 views
Amasya’da kuraklığa karşı Amasya Valisi Mustafa Masatlı’nın “Yağlık Ayçiçeği Üretimi Geliştirme Projesi” hayata geçirildi. Çiftçiler, kuraklığa karşı çok az hatta bazen yağmur yağdığında hiç suya ihtiyaç duymayan ayçiçeği üretimi için teşvik edildi.
Amasya Valiliğinin hayata geçirdiği, Tarım ve Orman Bakanlığının da desteğini aldığı ‘Yağlık Ayçiçeği Üretimi Geliştirme Projesi’ Amasya’da hayata geçirildi.
Proje öncesi 2020 yılında 147 bin 518 dekar alanda ayçiçeği ekilirken, bu proje ile 2021 yılında mevcut ayçiçeği ekim alanlarına 55 bin dekar ilave edilerek, 202 bin 500 dekar alanda ayçiçeği üretiliyor.
Amasya Valisi Mustafa Masatlı, ayçiçeği tarlalarında incelemelerde bulundu. Gazetecilere açıklamada bulunan Vali Masatlı, “Amasya İlimiz tarım ve hayvancılıktaki üretim hasılasının kişi başına düşen miktarı olarak Türkiye’nin önemli illerinden bir tanesi. Cumhurbaşkanımız Başkanlığındaki hükümetimiz tarım ve hayvancılıkla ilgili özellikle son 18 yılda önemli destek, teşvik ve yatırımları gerçekleştirdi. Ülke genelinde bu kadar yatırım, destek ve teşvikler olurken zaman zaman da sorunlar yaşandığı zamanlar oldu. Bunlardan bir tanesi tabi ki kuraklık. İlimiz Türkiye geneliyle birlikte kuraklığı yaşayan illerden bir tanesi. Bizler de bu kuraklığın etkilerini en aza indirme bakımından bir takım çalışmalara başladık. Bunlardan bir tanesi özellikle yerel ölçekte sulama yatırımlarımızı 8 kata kadar çıkardık. Tabi onunda yanından Tarım ve Orman Bakanlığımızın da desteği ile beraber özellikle çok su ihtiyacı olan ürünlerden vazgeçerek, daha az su ihtiyacı olan ürünlere yönelim noktasında hem vatandaşlarımızı teşvik ettik hem de onları bilgilendirdik. Bu bakımdan çok su isteyen yerlere biz bu yıl ayçiçeğini önerdik. Şuanda Ayçiçeği tarlasının bir tanesinin içerisindeyiz. İlk defa ilimizde 2.4 milyon TL ayçiçeği tohumu teşviki yapılarak 55 bin dekar alanda ekilişinin yapılmasını sağlamış durumdayız. Yani çiftçilerimiz mevsim kurak geçmesine rağmen en azından hem tarlasından hem emeğinin karşılığı olarak gerekli geliri elde etmesi yönünde başta hükümetimiz olmak üzere bizler de çalışıyoruz. İnşallah sezon sonunda da bu ayçiçeklerimizin hasadı yapılır ve çiftçilerimiz gerekli beklentileri, gerekli istekleri de gerçekleşmiş olur. Önümüzdeki yılda biz bu yılı örnek kabul ederek, bu coğrafyada olabilecek herhangi bir kuraklığa karşı tedbirlerimizi alacağız. Bundan tabi hükümetimizin de yerel idarelerimizin de çalışmaları devam edecek.” Dedi.

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.