KADIN GİRİŞİMCİLERDEN ÇİN MALLARINA SAVAŞ - Amasya GazetesiAmasya Gazetesi

19 Nisan 2024 - 20:39

KADIN GİRİŞİMCİLERDEN ÇİN MALLARINA SAVAŞ

KADIN GİRİŞİMCİLERDEN ÇİN MALLARINA SAVAŞ
Son Güncelleme :

18 Eylül 2019 - 17:15

439 views

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Amasya Kadın Girişimciler Kurulu çalışmalarını basınla paylaştı. TOBB Amasya Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Gülseval Özkök, hediyelik eşya üzerine bir kooperatif kurmak istediklerini söylerken, “Amasya aslında hikâyesi çok zengin bir yer, turizmde de önemli bir yeri var. Ama ilimize gelen ziyaretçilere satılan hediyelik eşyaların büyük kısmı Çin’den. Biz bunu kırmak istiyoruz. Kuracağımız kooperatifte bu tür ürünlerin üretimine de yöneleceğiz. Köyde yaşayan vatandaşlarımızın da üretim sürecine katılmasını önemsiyoruz” dedi.
-TOBB ve kadın girişimciler

TOBB, 2007 yılında kadın girişimci potansiyelinin geliştirilmesi, daha donanımlı hale getirilmesi ve girişimcilik kültürünün gelişmesine öncülük etmek üzere TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’nu (KOK) kurdu. TOBB KGK, Türkiye’nin 81 ilinde girişimcilik ekosistemini kadınlar için daha elverişli hale getirmek için her yıl yüzlerce faaliyet gerçekleştiriyor. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun kadınların iş dünyasında hak ettikleri yeri almalarını sağlamak için kurduğu TOBB KGK sayesinde kadınlar arasında girişimciliğin bir kariyer seçeneği olarak önemi her geçen gün artıyor. 7 bin üyesi ile Türkiye’nin en geniş kadın girişimci ağı olan TOBB KGK’nın kurul üyeleri iş kadınları, profesyonel yöneticiler, girişimcilik konusunda akademik çalışma yapan akademisyenler ile bu sahada bölgesel ya da ulusal ölçekte faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşu yöneticilerinden ve girişimciliği destekleyen kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinden oluşuyor. Kadın Girişimciler Kurulunun Türkiye’nin 81 ilinde temsilcilikleri bulunuyor. TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulları seçimle iş başına gelen 15 kişilik yönetim kurulundan oluşuyor.

– TOBB Amasya Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Gülseval Özkök

TOBB Amasya Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Gülseval Özkök, Amasya’nın turizminde önemli bir yer tutan bir iş insanı. 1994 yılında dede evini restore ederek çalışmalarına başlayan Özkök, ondan önceki süreçte ise çeşitli yerlerde 7 yıl çalışmış. Özkök, “Soma turizme geçtim. 5 odayla başladım. Turizmciler Derneği kurucularındanım. Daha soma Tufan Bey Konağı’nı hizmete açtım. Emin Efendi Konakları ise 43 oda ve 92 yatak kapasitesiyle misafirlerine hizmet veriyor. 2019 yılında ise 130 kişilik açık restoranda kapasite artırımı yaparak, 300 kişiye çıkardık” dedi.

-Bir çalışanla başladım

Özkök şöyle devam etti: “Babam ticaret erbabı. Ailede bir girişimcilik var. Ben de bir çalışanla başladım ve geldiğim noktada 28 çalışanım var. Bir organizasyon firması da açtım. Kendi restoranımın bütün meyve ve sebzesini yine kendim üretiyorum. Bölgedeki ilk kadın turizm girişimcisi olarak başlattığım yatırımların hem bölge turizmi hem de Amasya turizmi için katalizör görevi görmesi ve diğer girişimcilere de öncü olması en büyük temennim. Bir Amasyalı ve bir kadın girişimci olarak bölgemin ve ülkemin ekonomik gelişimi, tanıtımı adına güzel atılımlar yapmış olmaktan mutluluk duyuyorum.”

-Atık ürünlerden defile yaptık

TOBB Amasya Kadın Girişimcileri Kurulu Başkanlığı görevine bu dönem başladığım söyleyen Özkök, ilk yaptıkları çalışmalardan birinin de atık ürünlerden defile yapmak olduğunu söyledi. Özkök, “Aklımda aslında kurul başkanlığı yoktu. Ama oda başkanımız rica edince geldik ve bu işe talip olduk. Yaklaşık 30 yıldır ticaret yaptığımız için burada hepimiz birbirimizi tanıyoruz. Görevi devralınca farklı bir başlangıç yapmak istedik ve bir defile yaptık. Amacımız büyüyen sanayiyle birlikte çevre kirliliğinin altım çizmekti, bunu başardık ve herkesten de destek aldık. Bundan sonrasında ise yeni çalışmalara yoğunlaşacağız” dedi. Bu kapsamda hediyelik eşya üzerine bir kooperatif kurmak istediklerim belirten Özkök, “Amasya aslında hikâyesi çok zengin bir yer, turizmde de önemli bir yeri var. Ama ilimize gelen ziyaretçilere satılan hediyelik eşyalarm büyük kısmı Çin’den. Biz bunu kırmak istiyoruz. Kuracağımız kooperatifte bu tür ürünlerin üretimine de yöneleceğiz. Köyde yaşayan vatandaşlarımızın da üretim sürecine katılmasını önemsiyoruz. İlçelerimizin potansiyellerinden de yararlanacağız” dedi.

-Girişimcilik zirvesine Amasya ev sahipliği yapacak

Bugüne kadarki çalışmalarına verdiği desteklerinden dolayı TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na teşekkür eden Özkök, “Amasya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Murat Kırlangıç ve Amasya TSO Genel Sekreterimiz Hasan Cinbaz’a da bugüne kadarki destekleri ve katkıları için teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bir de çağrımız olacak. 30 Eylül’de g3 Girişimciler Zirvesi Amasya’da toplanacak. Bütün girişimcileri ve girişimci adaylarım programımıza bekliyoruz” diye konuştu.

-Amasyalı kadın girişimlerin başarı öyküleri

Gülsüm Güner: Üniversiteyi bitirdim, öğretmenlik yaptım. Soma Amasya’ya geldim ve burada bir okulda yöneticilik yaptım. Evlendikten soma ise eşimin işine transfer oldum. Kısacası yaklaşık 5 yıldır vinç işindeyim. İşimin zorluğu var mı var, gelen müşteri erkek, çalışanlar erkek. Ancak işe başladıktan bir süre soma bir kadar personel aldım. Şu anda zorlanmıyorum. Bu kurulda ilk dönemim. Amasya’nın nüfusu az. Burada kadın girişimci olmak zor ama aynı zamanda keyifli de. Bu kurul da çalışan kadınlarla bir arada bulunabileceğimiz tek yer. Birilerine öncülük etmekten, el uzatmaktan mutluluk duyuyorum. Amasyaspor 1968 FK As Başkanıyım. Aynı zamanda bir çocuk annesiyim.

Sevtap Lap: İşletme mezunuyum. Ankara ve Samsun’da bireysel müşteri temsilcisi olarak bankalarda çalıştım. Daha soma ise Amasya’ya geldik. 2016 yılından bu yana da engelliler rehalibitasyon merkezimiz var ve orayı işletiyoruz. Ortağım fizyoterapist ve sağlık yönüyle de ilgileniyoruz. Böyle bir merkez bizim hayalimizdi ve hayalimizi gerçekleştirdik. Evde eğitimlere de gidiyoruz. Baktığınızda zor bir iş ama mutlulukla yapıyoruz, toplam 152 çocuğumuz var. Ben de bir çocuk annesiyim.”

Hale Ertopcu Boztepe: “Kimya mezunuyum ama hiç mesleğimi yapmadım, İlk olarak 1997 yılında bir özel bankada müşteri temsilciliği yaptım. 2004 yılında Amasya’ya geldim. Hibe projeleriyle tanıştım. Projeler hazırladım ve bu süreçleri yürüttüm. Bu özgüvenle Amasya Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreterlik görevi için başvurdum ve kabul edildi. Daha soma tekrar projelere döndüm, esnaf odalarının projelerinin koordinasyonunu üstlendim. 2011 yılında ise KOSGEB girişimcisi olarak danışmanlık şirketi kurdum. Şu anda proje danışmanlığı yapıyorum. LEADER yaklaşımı kapsamında burada yerel kalkınma uzmanı olarak da çalışıyorum. Daha çok tarımsal porjeler yaptığım için tarım da okuyorum. Daha sonrasında tarıma da girmek istiyorum. Türk Kadınlar Birliği Amasya Şube Başkanlığı’nı da yürütüyorum. Evliyim ve bir çocuğum var.”

Hümeyra Özen Güden: “Ankaralıyım. Arkadaş vesilesiyle geldim. Bir proje kapsamında dil bilen bir kişiye ihtiyaç vardı ve bir şekilde iş bana geldi. 2005 yılı nisan ayından bu yana buradayım. Daha soma Yeşilırmak Kalkınma Ajansı’na geçtim, KOBİ uzmanı olarak. Eşim de aynı şekilde Kalkınma Ajansı’nda çalışıyor. Daha soma ben ajanstan ayrıldım ve çevre mühendisliğinde yüksek lisans yaptım. En sonunda 2011 yılında kedi şirketimi kurdum. Tamamen çevre üzerine çalışıyorum. 5 kişilik bir ekiple çalışıyoruz. Eşimin desteği olmasa bütün bu işleri yapamazdım. Bir çocuk annesiyim

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.