Amasya Gazetesi - Amasya GazetesiAmasya Gazetesi

29 Mart 2024 - 00:41

“HAYVAN KAYIPLARININ ÖNEMLİ BİR KISMI 0-6 AY YAŞ ARASINDA YAŞANMAKTADIR”

“HAYVAN KAYIPLARININ ÖNEMLİ BİR KISMI 0-6 AY YAŞ ARASINDA YAŞANMAKTADIR”
Son Güncelleme :

10 Şubat 2020 - 8:37

298 views

Merkezi Merzifon’da bulunan Amasya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği işletmelerdeki buzağının önemine dikkat çeken bir paylaşım gerçekleştirdi.
Damızlık Birliği internet sitesi üzerinden paylaştığı video’da “Tanım gereği buzağı 0-6 ay yaş arası olan sığır yavrusudur ve sığırcılık işletmelerinde hayvan kayıplarının önemli bir kısmı bu dönemde yanlış, yetersiz bakım ve beslemeden kaynaklamaktadır. Kaliteli bir buzağı elde etmek için yine kuru dönemdeki hayvanın bütün ihtiyaçlarının karşılanmış ve gebeliğin son 50-60 günlerinde kuru döneme çıkarılması gerekmektedir.
Kuruya çıkarma meme dokusunun yenilenmesi ve doğacak buzağı için büyük önem taşıyan ağız sütü (kolostrum)nün oluşabilmesi için yapılmaktadır.
Ağız sütü(kolostrum); Doğumdan hemen sonra memeden salgılanan koyu kremsi, sarı renkli ve bileşimi normal sütten oldukça farklı bir sıvıdır. Ağız sütü(kolostrum) buzağılarda immunoglobulin sayesinde pozitif bağışıklık sağlayarak hastalıklara karşı direnç oluşturur. Ağız sütü(kolostrum) buzağıların sindirim sisteminin uyarılması ve de anne karnındaki dönemde bağırsaklarda biriken atık maddelerin (mekonyum) dışarı atılmasında etkilidir. Amasya DSYB olarak amacımız üreticilerimizin işletmelerinde buzağı besleme konusunda alınacak her türlü faydalı bilginin gelecekte verimi yüksek sığırlar elde etmek olacağı gibi ülkemizde var olan erken buzağı kayıplarının da en aza indirgeneceği bir gerçektir” ifadelerine yer verdi.

 

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.