HARMANCIK KÖYÜNDE SU BULUNDU - Amasya GazetesiAmasya Gazetesi

28 Mart 2024 - 19:55

HARMANCIK KÖYÜNDE SU BULUNDU

HARMANCIK KÖYÜNDE SU BULUNDU
Son Güncelleme :

02 Temmuz 2018 - 8:55

258 views
  Amasya İl Özel İdaresi içmesuyu açısından sıkıntı çeken köylere çare olmak üzere son yıllarda sondaj çalışmalarına büyük önem vermiştir. Bu doğrultuda Amasya’nın Göynücek İlçesine bağlı Harmancık Köyünün içmesuyu sıkıntısını çözüme kavuşturmak için köyde jeofizik etüd çalışması yaparak sondaj için en uygun yer tespit edilmiş ve sondaj açılmasına karar verilmiştir. Sondaj 130 metreye ulaştığında havalı sistemle açılan kuyu olduğu için büyük miktarda su girişi olduğu tespit edilmiştir. Sondaj işlemini sonuca ulaştırdıktan sonra çakıllama ve borulama işlemi yapılmış, kuyu inkişafı ve pompa tecrübesi sonucunda kuyudaki su veriminin 30 lt/sn olduğu ölçülmüştür. Bu ölçüm değerlerine göre içme suyu ihtiyacının yanında sulama suyu için sıkıntı çeken köylerimize de umut olmuştur.
  Bu projeler ile köylerde yapılan sondaj kuyusu çalışmaları yaşam şartlarını iyileştiriyor, içme suyu ve sulama suyu ihtiyacına büyük katkılar sağlıyor. Geçiminin büyük bir bölümünü tarımla sağlayan Harmancık köyü çiftçileri için de büyük önem arz eden suyun tarım faaliyetleri için de büyük bir katkısı olacağı bekleniyor. Göynücek Kaymakamı Onur BEKTAŞ, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri A. Faruk AYKUTLU ve Birim Müdürleri, Harmancık Köyü sondaj yerinde incelemelerde bulunup, teknik personellerden bilgi aldılar.
  Harmancık köyünde su bulunması ile ilgili A. Faruk AYKUTLU; Su hayatımız için bu denli önemli iken Harmancık köyünde bulunan su hepimizi sevindirmiştir. 2 lt/sn su beklerken 30 lt/sn su elde etmekteyiz, bu olayda bizi ayrıca sevindirmiştir. İlerde karşılaşacağımız en büyük tehlikelerden birinin susuzluk olduğunu biliyoruz. Küresel ısınmanın da getirdikleri, genel iklim değişiklikleri ve birçok etmen bizi bu sorun ile karşı karşıya bırakabilir. O yüzden doğal kaynaklarımızı ve çıkan suyumuzu en verimli ve tasarruflu şekilde kullanmaya özen ve önem göstereceğiz. Bulunan su, içme suyu ile beraber sulama için de umut olmuştur.  Böylece tarımda verimliliği daha fazla arttırıp çiftçimizin refahını istiyoruz. İl Özel İdaresi olarak konuyla yakinen ilgileniyoruz. Çıkan suyun en iyi şekilde değerlendirilmesi için elimizden geleni yapacağız açıklamalarında bulundu.

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.