Amasya Gazetesi Amasya GazetesiAmasya Gazetesi

28 Mart 2024 - 21:17

“ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZIN VATANDAŞLIK HAKLARINI GÖZETMELİYİZ”

“ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZIN VATANDAŞLIK HAKLARINI GÖZETMELİYİZ”
Son Güncelleme :

12 Mayıs 2020 - 10:58

460 views

Türkiye Altı Nokta Körler Derneği Ve Türkiye Sakatlar Derneği Amasya Şubeleri 10-16 Mayıs Engelliler Haftası münasebetiyle ortak bir açıklamada bulundular.Yapılan ortak açıklamada; “Bilindiği üzere her yıl 10 Mayıs ile 16 Mayıs tarihleri arası bir haftalık süreyi Birleşmiş Milletler tüm dünyada engellilerin topluma kazandırılması, haklarının “ tam ve diğer insanlarla eşit ölçüde” sağlanması amacına dönük çalışmaların yapılarak toplumda farkındalık oluşturulması gereken bir hafta olarak duyurmuş ve bu haftayı “Uluslararası Engelliler Haftası” olarak kabul etmiştir. Bu bir haftalık süre içinde her günü ayrı bir engel grubuna ayırarak toplumun bütün engel gruplarının farkındalık konusunda gerekli bilinçlendirilmesi sağlanacağı düşünülmüştür.
Türkiye Altı Nokta Körler Derneği Amasya Şubesi ve Türkiye Sakatlar Derneği Amasya Şubesi olarak görüyoruz ki toplumumuzda her geçen gün engellilere karşı farkındalık artmakta ve engellilerin gereksinimlerine yönelik uygulamaların hedefi, onların toplum içerisindeki yaşamlarında fırsat eşitliğini yaratma ve sürdürme bilinci oluşmaktadır. Engellilik yaşantısı bireyin özel yaşamında ve toplum yaşamında farkındalık yaratarak belirleyici olur. Engellilere yönelik destekleyici uygulamalar ve pozitif ayrımcılık bu yaşantının zorluklarını bir ölçüde giderirken, bir başka açıdan bu farklılığın ve dezavantajın oluşturduğu sorunları gidermesine de yardımcı olur. Çalıştığımız iş, bindiğimiz otobüs, yürüdüğümüz kaldırım, okuduğumuz okul, tedavi gördüğümüz hastane, dinlenme-eğlence yerleri, kısaca içinde yaşadığımız çevre bizi de içine alan bir toplum
anlayışı ile geliştirildiğinde hayatın birçok alanında pozitif ayrımcılığa bile gerek kalmayacağını düşünüyoruz. Engellilerin yaşamlarında yaşadıkları sorunlar eğitim, ulaşım, fiziksel çevre, sağlık, sosyal güvenlik gibi alanlarda yaşanılan fırsat eşitsizliklerinden kaynaklanmaktadır. Engellilerin normal bir hayat sürmeleri ancak toplumsal duyarlılığın oluşturulmasıyla mümkündür.

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.